2014. október 23., csütörtök

Az ősz beköszöntével a piacon már kapható sütőtök. Korábban én is csak sütve fogyasztottam, de pár évvel ezelőtt a TV-ben láttam egy kókusztejes-fokhagymás krémleves receptet, azóta már számtalanszor elkészítettem- apróbb változtatásokkal.

Aki eddig kóstolta, ódákat zengett róla! Ezt a levest te is imádni fogod!




Igazi multivitamin

A sütőtök gazdag vasban, C- és E-vitaminban és karotinoidokban. A béta-karotin A-vitaminná alakul szervezetünkben. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, az A- és E-vitamin, a koenzim-Q hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 közepes sütőtök
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl kókusztej sűrítmény (vagy 5-6 dl kókusztej)
  • curry
  • koriander
  • chili paprika
  • 1 ek nyírfacukor
  • 1 db húsleves kocka

Elkészítés:

1. A tököt vágd fel, a magos részeket kanalazd ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg. Ha sietni akarsz vele, felkockázva is párolhatod, de sütve sokkal finomabb! Megéri a fáradságot.
2. Közben a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát 1 ek kókuszzsíron dinszteld meg.
3. Amikor már megpuhult, szórd meg curry-vel, korianderrel és egy kis őrölt chili paprikával. Nem kell spórolni a fűszerekkel, de azért ne legyen túl intenzív, erős sem.
4. Add hozzá a tököt és a húsleveskockát és annyi vizet, hogy bőven ellepje.
5. Kb 10 percig főzd, majd turmixold össze.
6. Add hozzá a vízzel higított kókusztej sűrítményt. Ízesítsd pici sóval és egy kis nyírfacukorral.  
7. Ha a hűtőben tároláskor túlságosan besűrűsödik, tálalás előtt hígítsd tejjel.


Tápanyagtartalom 100 g sütőtökben:

Energia: 336 kJ/80kcal
Fehérje: 1,5 g
Szénhidrát: 16,5 g
Zsír: 0,6 g
Foszfor: 20 mg
Kalcium: 40 mg
B1-vitamin: 50 qg
B2-vitamin: 40 qg
Folsav: 25 qg
Karotin: 4,0 mg
C-vitamin: 25 mg


Király Hedvig
Next
Újabb bejegyzés
Previous
This is the last post.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése