A
diétázóknak, cukorbetegeknek sem kell lemondani a magyar konyha fenséges
ízvilágáról!
Most a diétás töltött káposzta
receptemet osztom meg veled, biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog! Ezzel az
ételemmel értem el első helyezést a Kor Kontroll Társaság és a MOMOT (Magyar
Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság) országos receptversenyén.
Azt
gondolod, ezek az ételek mind fűszeresek és zsírosak és nem illeszthető be a
diétádba?
Én most megmutatom neked, hogy
ez nem így van! Ha elkészíted ezt a nagyszerű töltött káposztát, garantált
sikered lesz, hiszen nagyon finom a kalóriaszegényebb változat is!
Hozzávalók:
- 1 fej savanyított káposzta
- kb 1 kg vágott savanyú káposzta
- ½ kg zsírszegény darált hús
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- őrölt csemege paprika
- 4-5 marék durvább zabpehely
- 2 marék finomabb szemű zabpehely
- szalonnabőr - csak az íze miatt
- 10% tejföl
Elkészítés:
1. A darált húshoz add hozzá az
apró kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát - aprítógépben pillanatok
alatt megvan.
2. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával. Így
szoktam csinálni: 1 kávéskanál bors, 3 kávéskanál pirospaprika, sóból is kb 3
kávéskanálnyi. Érdemes megkóstolni, azért ne legyen sótlan!
3. Majd 4-5 marék
durvább zabpehellyel dolgozd össze.
4. A savanyú káposztát egyszer
elég átmosni, de ha nagyon savanyú, akkor érdemes akár kétszer is.
5. A levelekbe szépen helyezd
bele a gombócokat és tekerd fel szorosan. Nekem maradt káposztalevél, azokat
csíkokra vágtam és hozzáadtam a többi vágotthoz.
6. Egy nagyobb fazék aljára rakd
a vágott káposzta felét, erre jön 1 kávéskanál pirospaprika, pár csík
szalonnabőr és a töltött káposzták. Aztán a tetejére ismét vágott káposzta
kerül, pirospaprika és szalonnabőrke.
7. Öntsd fel vízzel, de csak épp hogy
ellepje. 2-3 órát biztosan fő, addig kell, amíg a káposzta jó puha nem lesz.
8. Vedd ki a gombócokkal töltött
káposztaleveleket egy külön edénybe.
9. A vágott káposztás léhez adj hozzá 2 marék
finomabb zabpelyhet, ezzel sűríted kicsit.
10. Majd rakd vissza a töltötteket és
kicsit forrald össze.
11. 10%-os tejföllel kínálhatod!
A MOMOT XII. kongresszusa: http://www.foodandwine.hu/2014/03/24/a-momot-xii-kongresszusa-2014-a-momot-az-elen/
Király Hedvig 1. helyezett: http://korkontrolltarsasag.hu/hu/cim:Hedvig-toltott-kaposztaja-nyert
Receptverseny díjátadó: Kor Kontroll Társaság - Receptverseny díjkiosztó a MOMOT XII. kongresszusán
Király Hedvig
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.