2015. január 25., vasárnap

Egy hónapja volt karácsony, utána megfogadtad, életmódot váltasz.  Diétásan étkezel, edzőterembe jársz, eddig egész jól bírtad, de ma valami történt. Most azonnal egy isteni finom sütit ennél?  Unod már a megszokott zabpelyhes édességeket? Hogy ne rohanj el a legközelebbi cukrászdába egy „normális” sütemény után, egy nagyon könnyű, finom tortát mutatok neked.
 
Én is most először készítettem sajttortát, büszkén mondhatom, nagyon elégedett vagyok vele. Hidd el, te is az leszel.
 
Eredetileg a cukros változatok nem csak sajtot használnak fel alapanyagként, hanem változó arányban tejfölt és tejszínt is. Ha gondolod, kipróbálhatod úgy is, de tisztán sajttal is tökéletes lesz. A Lidl-ben kapható „Félzsíros friss sajt” 1 kg-os vödrös kiszerelésben, ez fog kelleni hozzá. Az állaga, íze kicsit olyan mascarpone-tejföl-túró határon van, 729 Ft az 1 kg.


25 dkg kekszből készül a torta alapja, ha nem sajnálod az időt, készítsd el (van egy nagyon egyszerű alapreceptem, én azt használtam fel most is), vagy vegyél diabetikus édes zabpelyhes-, esetleg teljes kiőrlésű kekszet.
 

Lássuk a receptet!

Hozzávalók a kekszhez:

·         15 dkg hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsös müzli (Lidlben kapható, 750 g-os zöld dobozos)

·         8 dkg zabpehely darálva (ha nincs darálód, a zabpehelyliszt is jó)

·         1 tojás

·         10 dkg eritritol

·         ½ csomag sütőpor

·         5 dkg kókuszzsír

·         kevés tej, hogy összeálljon.

Elkészítés:

A hozzávalókat kanállal keverd össze, majd evőkanállal halmozd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 170 fokon kb 20 perc alatt megsül. 20-25 db keksz lesz belőle mérettől függően. Ez a recept nagyon jól variálható, magában, vagy más sütikhez is fel tudod használni.
 

Hozzávalók a tortához:

·         25 dkg zabpelyhes keksz

·         10 dkg margarin (esetleg kókuszzsírral is ki lehet próbálni)

·         1 kg félzsíros friss sajt (Lidl)

·         12 dkg eritritol

·         3 ek keményítő/tejszín ízű pudingpor

·         2 tojás sárgája

·         3 egész tojás

·         1 zselatin

·         eper

Elkészítés:

1.    25 dkg kekszet darálj le és keverd össze a felolvasztott margarinnal.
 
 
 

2.    Bélelj ki sütőpapírral egy tortaformát, majd nyomkodd bele a margarinos- kekszes keveréket.
 

3.    A friss sajtot 12 dkg eritritollal, 3 ek keményítővel, 2 tojássárgájával, majd egyenként a 3 tojással keverd össze jó alaposan.

4.    A krémet öntsd a kekszes alapra.
 
 

5.    Egy forró vízzel teli tepsit rakj a sütő alsó részébe. A tortát sütőrácsra helyezd, középre.

6.    Ne ijedj meg, sokáig sül, kb 60 percig 170 fokon. A gőz kell neki, nem fog odaégni.
 
 

7.    Hideg helyen pihentesd egy éjszakán át, vagy legalább addig, amíg teljesen ki nem hűl.

8.    A szeletelt epreket rakd a tetejére, majd a leírásnak megfelelően készítsd el a zselatint és öntsd rá a tortára.
 
 
 
Sajnos ilyenkor friss magyar epret nem lehet kapni, ennek hiányában fagyasztottat használtam, ami annyira nem édes, mint amikor nyáron a hűtőszekrénybe csomagoltam. De így is tökéletes!
 

Ugye milyen gusztusos?

 
Király Hedvig

1 megjegyzés:

  1. Megjegyzés a recepthez: saját készítésű zabpelyhes keksszel és vajjal/margarinnal a legjobb. Kókuszzsírral morzsálódik, ha adtam hozzá kis tejet, puha lett. Ha nem saját kekszet használsz, mindenképp kell 1-2 ek tej még a kekszes alaphoz, mert csak simán vajjal nem állt össze.

    VálaszTörlés