2014. október 25., szombat

Igaz a mondás: Az vagy, amit megeszel!

A nem megfelelő mennyiségű és minőségi táplálékbevitel, a mozgásszegény életmód nem csak elhízáshoz vezet (és ezzel együtt szív –és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel jár), hanem a rák kockázatát is növeli. Ismert, hogy az összes daganatos betegség mintegy fele a dohányzás és a környezetszennyezés mellett az étkezési szokásokra is visszavezethető. A leggyakoribb daganatfajták között kiemelt helye van az emésztőrendszert érintő betegségeknek.





Megelőzheted ezeket a súlyos betegségeket?

Nem elég hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van a helyes táplálkozás részeként a megfelelő rost-és folyadékbevitelnek. A pangó béltartalom nem csak kellemetlen szoruláshoz vezethet, hanem akár gyulladáshoz is, melynek talaján a tumoros betegségek kialakulásának valószínűsége is sokkal nagyobb. Ezért mindenképp igyál meg naponta minimum 2 liter vizet és fogyassz rostban gazdag élelmiszereket! Egészséges étrenddel, szűrővizsgálatokkal megelőzhető számos krónikus bélbetegség kialakulása.

Fogyni vagy méregteleníteni szeretnél?

A magas rosttartalmú ételek segítik a fogyásodat, hiszen a vízfelvevő képességük miatt hamarabb kialakítják a teltségérzetet a gyomorban (megakadályozva a túlevést), így diétázás során jól alkalmazhatók. Javítják a belek egészségét, megszabadítanak a raktározott mérgektől, a felfúvódástól.

Útifű maghéj – a csodaszer, sportolóknak is

A növény (Plantago ovata) Indiában és Iránban őshonos. Az útifű maghéjat nem hiába emlegetik csodaszerként. Ez a rostfajta nem durva, hanem nagymértékű vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik és kíméletesen tisztít, nem okoz hasmenést. Elengedhetetlen, hogy 1 kávéskanál rost alkalmazása során a napi ajánlott 2 liter víz fogyasztása mellett további 0,5 liter víz bevitelével számolj. Ezáltal nemcsak a rostbeviteled lesz fokozott, hanem csökken a vér cukor-összkoleszterin- és trigliceridszintje is.

Milyen jótékony hatásai vannak még az útifű maghéjnak?

  • megszünteti a székrekedést
  • segíti a lerakódások eltávolítását
  • csökkenti a magas vérnyomás, a szívbetegség, a vastagbélrák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  • csökkenti az éhségérzetet, segíti a fogyást
  • kíméletesen tisztítja a májat 
  • aranyeres panaszokat enyhíti
  • irritábilis bélszindrómában (IBS) enyhíti a tüneteket
  • többletenergiát ad, növeli a kitartást

Kíméletes tisztító hatása révén a bélbolyhok megtisztulnak, így a bélflórád összetétele is kedvező irányba változhat. A jótékony bélbaktériumok szaporodása megnövekedhet, ezáltal az immunrendszered megerősödhet, a betegségeknek jobban ellenállhatsz.

Szerinted is csodaszer? Ugye kipróbálod te is?

Király Hedvig

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése