Tudtad, hogy a gombát nem kell
megpucolni? Nagyon szép, friss gombát sikerült vennem a piacon. Az árus (egy
aranyos néni) azt tanácsolta, elég, ha folyó vízzel lemosom a földet róla. A
lényeg, nem szabad áztatni és azt is megmutatta, hogyan tudom eldöntetni,
mennyire friss az áru.
Ezért szépen csak megmostam a
gombát, magyaros fűszerkeverékkel megszórtam, majd 4 csík szalonnával egy
pataki tálban 220 fokos sütőbe toltam. Szerencsére elfért mellette a rizs is,
így egyszerre elkészült a körettel, illetve a borsmártás is közben rotyogott a
tűzhelyen.
Lássuk
a hozzávalókat!
·
kb 1 kg friss gomba
·
magyaros
fűszerkeverékhez: 2 kk só, 2 kk paprika, 1/2 kk kömény, 1 kk
szárított petrezselyem, 1/2 kk bazsalikom, 1/2 kk fokhagyma granulátum
·
50 g szalonna
A magyaros fűszerkeverékből
maradt egy kicsi, nem szórtam rá az egészet. A szalonna csíkokat csak az íze
kedvéért tettem hozzá, no meg hogy legyen mellette minimális zsiradék. A pataki
tál tetejét nem kell rátenni, így is rengeteg levet enged.
a
mártáshoz:
·
1 kk Horváth Rozi citromos roppantott bors
·
1 kis kókuszzsír
·
1-2 ek Zero 6 liszt
·
pici só
·
pici szerecsendió
·
2 dl tej
Az olvasztott kókuszzsíron
pirítsd meg a citromos borst, majd add hozzá a lisztet, mintha rántást
készítenél. Öntsd fel annyi tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne legyen
csomós, kissé hígabb mártást kell, hogy kapjál. Pici sóval, minimális
szerecsendióval ízesítsd.
rizs:
·
kis kókuszzsír
·
1 bögre rizs
·
2 bögre forró víz
·
só
Nem szeretem a zacsós
gyorsrizst, sokkal finomabb, amit lábosban készítek el. A Pennys piros kilós
rizs a legjobb! Vettem már sokkal drágábbat is, de ennél jobbat még nem
találtam. Kimérsz 1 bögre rizst, majd kicsit megpirítod egy kis olvasztott
kókuszolajon. Utána hozzáadod a 2 bögre forró fizet, ízlés szerint fűszerezed,
én csak kis sót tettem hozzá. Beborítod egy alufóliával, ha nincs a lábosnak
teteje, majd betolod a sütőbe és kb 20 perc múlva kész is a tökéletes rizs.
Tálaláskor a rizsre kanalazz a
gomba visszamaradt fűszeres levéből, nagyon finom ízt ad neki. A gombára
kanalazhatod a bormártást, csak keveset, hiszen elég csípős, épp az íze
kedvéért 1-2 evőkanállal. A szalonnát csak díszítéshez használtam fel :)
Ez a mártás sült kacsamellhez,
ünnepi asztalra is tökéletes!
Király Hedvig
Nyami
VálaszTörlés