2015. szeptember 2., szerda

Itt az ősz! Süss mandulás almás pitét!


Itt az ősz, itt az alma szezon! Ugye te is szereted az almás pitét?

A nagymamám receptjét úgy alakítottam át neked, hogy minden körülmények között bátran fogyaszthatod. Ez a változat szénhidrátcsökkentett és rengeteg rostot tartalmaz. Darált mandula helyett diót is szórhatsz az alma alá, úgyis nagyon finom. Mindkét olajos mag rendkívül egészséges, hiszen tele van omega-3-zsírsavakkal.
 
 

Az omega-3-zsírsavak

Omega-3-zsírsavak táplálékaink közül egyes növényi olajokban (repceolajban, lenmagolajban, szójaolajban), a tengeri halakban, valamint az olajos magvakban (dióban, mandulában) és az azokból készült olajokban találhatók meg.

Igazoltan gátolják a vérrögképződést, csökkentik a vérben a lipidek szintjét, és kedvezően hatnak a vérnyomásra, ezáltal csökkentve a koszorúér-betegségek veszélyét. A kutatások szerint csökken a hirtelen szívhalál kockázata és védettebbé tesz a stroke ellen is.

Emelkedett élelmirost-bevitel

Csökkenti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az elhízás kockázatát.

Hozzávalók:

·         10-10-10 dkg lenmagliszt-Diawell Zero 6 liszt-teljes kiőrlésű tönkölyliszt (összesen 30 dkg)

·         7 dkg eritrit

·         1 csipet só

·         10 dkg kókuszzsír

·         1 cs sütőpor

·         150 g tejföl

·         ha nem akar összeállni, kis tej mehet hozzá

·         1,5-2 kg alma (+fahéj, eritrit)

·         10 dkg darált mandula

·         1 tojás

Elkészítés:

1.    A lisztet dolgozd el a kókuszzsírral, a tejföllel, a sütőporral, az édesítővel és az egy csipet sóval. Én raktam hozzá kis tejet is, hogy könnyebben összeálljon a tészta. (A rostdús lisztek sokkal több folyadékot vesznek fel.)

2.    Nyújts belőle 2 lapot, az egyiket helyezd a tepsibe.

3.    A tésztát szórd meg darált mandulával, erre halmozd a kinyomkodott reszelt almát. Az almát előtte ízlés szerint édesítheted, fűszerezheted fahéjjal.

4.    Helyezd rá a másik kinyújtott lapot. Szúrkodd meg villával, így a felesleges gőzök eltávoznak sütés közben.

5.    1 tojással kend meg a tetejét.

6.    180 fokon süsd meg.

7.    Darált vaníliás eritrittel szórd meg a tetejét tálalás előtt.

 Király Hedvig

2015. szeptember 1., kedd

Szereted a kínai konyhát? Készítsd el otthon a szezámmagos csirkemellet!


Bevallom, nekem a gyengém a szezámmagos csirkemell. Korábban sokszor elcsábultam miatta! Tisztában vagyok vele, a kínai gyorséttermek nem a legegészségesebb ételeket kínálják. Ezért próbáltam olyan receptet megalkotni, ami itthon is könnyen elkészíthető és egészséges alapanyagokból áll.

Garantálom, nagyon fog ízleni!
 
 
 

Hozzávalók 4 főre:


A bundához:


·         6 ek tk tönkölyliszt vagy zabpehelyliszt

·         3 ek étkezési keményítő

·         1 ek olívaolaj

·         1 tojás

·         1 nagyobb szelet csirkemell

·         pici só

·         pici víz

·         1/2 cs sütőpor

 

A mázhoz:


·         4 ek méz

·         1 tk Erős Pista

·         1 ek ketchup

·         3-4 ek szezámmag


Elkészítés:


1.    Mindent púpos kanállal mérj ki!

Nekem a kukoricakeményítőm elfogyott, így tápiókalisztet használtam helyette, amit egy budapesti kínai élelmiszerboltban vettem. Megkérdeztem az eladót, elárulta, ezzel sűrítik a kínai csípős savanyú levest is, illetve azt is mondta, a kukoricakeményítő is tökéletesen megfelel. Azóta láttam mindkét keményítőt több bioboltban is.
 

2.    A bundához a hozzávalókat keverd ki egy tálban. Olyan állagúnak kell lennie, mint a sörtésztának, kevés víz kell hozzá!

3.    Egy szelet hús elég, mert a bunda szépen megdagad rajta, miközben sül. A húst kockázd fel, majd sózd be.
 
 

4.    A sózott húskockákat forgasd bele a bundába, majd forró olajban süsd aranybarnára.
 

 

5.    Amikor megsültek, rögtön forgasd meg a mázban és tedd külön tálra.



Most már tudod, mi került az asztalra! Mértékkel bátran fogyaszthatod, ha ilyen ínyencségre vágysz.

 
Király Hedvig