2015. február 17., kedd

Lusta asszony rétese - almás és még diétás is


Ezer éve szerettem volna elkészíteni a lusta asszony rétesét, tegnap este végre megsütöttem. Nem mintha annyira lusta lennék, ami a főzést illeti, csak mindig is tetszett, hogy csak bele kell szórni a tepsibe a hozzávalókat, semmi keverés-kavarás, gyúrás. Ugye milyen jól hangzik?
 
Sok receptet nézegettem, ez tetszett meg a legjobban. Sajnos nem volt itthon túróm, gondolkodtam a meggyes-mákoson is, de azt a gyerekek nem ették volna meg, így maradt az almás verzió.

Természetesen amennyire lehetett, diétásan készítettem el, így is tökéletes lett, a családban mindenkinek nagyon ízlett.
 
 

Hozzávalók:

·         15 dkg Diawelles Zero 6 liszt

·         15 dkg rétesliszt

·         10+3 dkg eritritol

·         4 tojás

·         ½ liter tej

·         100 g kókuszzsír

·         1 cs sütőpor

·         2 kg alma

·         fahéj

·         + tetszés szerint stevia/eritrit az almához

Elkészítés:

1.    Olvaszd fel a kókuszzsírt, majd kb az ¼-t öntsd a tepsi aljára.
 
 

2.    A liszteket 10 dkg eritritollal és a sütőporral keverd össze, a felét szórd el egyenletesen a kókuszzsíros tepsibe.
 
 

3.    Az almát reszeld le, ízesítsd fahéjjal és édesítővel. Nyomkodd ki, majd rétegezd a lisztes keverékre.
 

 

4.    A lisztes keverék másik felét szórd az almás rétegre.
 
 

5.    A ½ liter tejet keverd el jó alaposan a 4 tojással, 3 dkg eritrittel és öntsd rá a tetejére.
 

 

6.    A maradék kókuszolajat locsold egyenletesen a tésztára.
 
 

7.    Hagyd állni 30 percet, majd 180 fokon 45 percig süsd meg.

Természetesen az almát bármivel helyettesítheted. Szívem szerint szórtam volna bele még darált diót is, csak nem akartam megnövelni a kalóriatartalmát J A titka csak annyi, hogy minden alapanyagot jól el kell oszlatni a tepsiben!

Király Hedvig

2015. február 5., csütörtök

Villámgyorsan elkészül és nagyon mutatós a pudinggal töltött muffin


Az alaprecept nagyon jól variálható, nem muszáj pudinggal tölteni, gyümölcsöket, csokidarabokat, bonbont, azaz igazából bármit el tudsz benne rejteni.
 
Diabetikusan is elkészítettem már, úgy is nagyon finom, de a tapasztalatom az, hogy a gyerekeim barnacukorral jobban szeretik. A sötétebb nádcukor és a holland kakaó gyönyörű, ínycsiklandozó fekete színt ad a tésztának. Mindkét hozzávalót a Lidl-ben megtalálod.

Hozzávalók (muffin alaptészta):

·         2 tojás

·         250 ml natur joghurt

·         100 g barnacukor

·         0,75 ml olaj

·         230 g liszt

·         2 ek holland kakaó

·         ½ cs sütőpor

·         Hozzávalók a pudinghoz:

·         1 cs vaníliás puding

·         250 ml tej

·         3 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

1.    A pudingot főzd meg, jó sűrű lesz, ízesítsd, ahogy szeretnéd, a gyerekeimnek 3 cs vaníliás cukrot raktam hozzá.

2.    Amíg hűl a puding, egy tálba mérd ki a nedves hozzávalókat, majd a száraz hozzávalókat keverd hozzá jó alaposan, hogy ne legyen csomós. Pár perc alatt elkészül.
 
 

3.    A muffin formát margarinozd be, vagy használj papírt hozzá. 1—2 kanál tésztát rakj a formákba, majd mindegyikre halmozz 1 kanál sűrű pudingot, majd fedd be a maradék csokis tésztával.
 
 
 
 

4.    160 fokos hőlégkeverésen, vagy 180 fokon süsd a muffinokat 20-25 percig.
 
Tipp: Puncspudinggal is nagyon gusztusos, vagy a tésztát kakaó nélkül 250 g liszttel készítsd el csokipudinggal megtöltve! Xilittel és 50% diawelles liszttel diabetikussá teheted. Ekkor lehet kicsibb sűrűbb lesz a tészta, 1-2 ek tejjel javíthatsz az állagán. Ha édesebben szereted, az arányok betartására figyelve, rakj bele több édesítőszert.
 
A te gyerekeid is imádni fogják!
Király Hedvig