2015. január 30., péntek

Ugye te is szereted a kókuszgolyót? Íme a diétás változat!

A kókuszgolyó egy rendkívül gyorsan, könnyen elkészíthető, sütés nélküli nagyon finom édesség.


Csak semmiképpen nem diétás, hiszen háztartási keksz az alapja. Az igaz, létezik cukormentes és édesítős változat is, míg az előbbi nálam ehetetlen kategóriába tartozik, az édesítős jobban hasonlít az eredetihez, de sajnos fehérlisztből készül.
Ha nem szeretnél kekszet sütni hozzá, mindenképp olyat válassz, amiben nincs cukor és elegendő rostot tartalmaz. Sok zabkeksz tele van cukorral, nézd meg alaposan az összetevőket! Viszont azt gondolom, legjobb, ha saját kezűleg készíted el a keksz-alapot hozzá. Pillanatok alatt készen van és nálam ez a kipróbált kókuszgolyóhoz, aminek az íze mennyei.

Hozzávalók a kókuszos-zabpelyhes kekszhez:

·         10 dkg zabpehely

·         5 dkg darált zabpehely/zabpehelyliszt/bármilyen szénhidrátcsökkentett liszt

·         10 dkg kókuszreszelék

·         10 dkg eritritol

·         1 narancs leve

·         1 narancs reszelt héja

·         1 tojás

·         ½ cs sütőpor

·         5 dkg kókuszzsír/ margarin

Elkészítés:

1.    Dolgozd össze a hozzávalókat.

2.   Ha túl sűrűnek érzed, vagy nem akar összeállni, rakhatsz hozzá még kis narancslevet.

3.    Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazz kis halmokat, 170 fokon 15-20 perc alatt megsül.

 

Hozzávalók a kókuszgolyóhoz:

·         kókuszos-zabpelyhes keksz darálva (ha bolti kekszet választasz, akkor darálás után adj hozzá narancshéjat és kókuszreszeléket)

·         200 g diabetikus meggydzsem

·         20 g holland kakaópor

·         kis rumaroma

·         a forgatáshoz 30 g kókuszreszelék

Elkészítés:

1.    Gyúrd össze a hozzávalókat.
 
 


2.    Formázz belőle golyókat és hempergesd meg kókuszreszelékben. 
 
Ebből a mennyiségből 32 db lett.  Én saját készítésű steviás-eritrites meggydzsemet használtam hozzá. Mindenképp savanykás lekvárral készítsd el, a közepébe elrejthetsz 1-2 db meggyet is.

Ugye milyen egyszerű és nagyszerű?
 
Király Hedvig

2015. január 25., vasárnap

Csőben sült magyaros csirkesaslik


A magyaros ízvilágról sem kell lemondanod, ha diétás étrendet követsz. Még grillsütőre sem lesz szükséged, mert sütőben is bátran elkészítheted!

Ha már tudod előre, másnap mi lesz az ebéd, hagyd a hűtőben letakarva pácolódni a húst a zöldségekkel. Ha csak 1-2 órát tudsz várni a sütésig, akkor sincs semmi gond, úgy is nagyon ízletes lesz.
 
A magyaros fűszerkeveréket készítsd el házilag, hiszen így tartósítószer és ízfokozómentes! Itt megtalálod a receptet.

Hozzávalók:

·         saslik-pálca (bambuszból)

·         1 egész csirkemell filézve

·         magyaros fűszerkeverék

·         1 dl natur joghurt

·         4 fej hagyma (vörös-lila)

·         1 nagy pritamin paprika

·         100 g light mozzarella (vagy grillsajt)

·         100 g füstölt száraz sonka

·         1 nagyobb alma

·         1-2 ek olívolaj

Elkészítés:

1.    Az összes hozzávalót nagyobb kockákra vágd fel, majd egy tálba borítsd bele.
 
 

2.    Szórd meg magyaros fűszerkeverékkel, locsold meg egy kis olivaolajjal, majd kanalazd hozzá a joghurtot is.
 
 

3.    Szépen keverd össze, hogy mindent átjárjon a pác.
 
 

4.    Egy éjszakát, de legalább 1-2 órát hagy pácolódni hűtőben

5.    Tetszés szerinti sorrendben fűzd fel a húst, a sonkát, a zöldségeket, az almát, a sajtot a megmosott bambusz pálcákra.
 
 

6.    Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakd a saslikokat, 170-180 fok légkeverésen süsd egy órán keresztül. Félidőben öntsd le róla vizet, amit a csirke enged, és fordítsd meg a nyársakat.
 

Rizzsel, vagy akár köret nélkül is tálalhatod, jó étvágyat hozzá!
 
Király Hedvig

A diétád slágere: Cukor- és lisztmentes epres sajttorta

Egy hónapja volt karácsony, utána megfogadtad, életmódot váltasz.  Diétásan étkezel, edzőterembe jársz, eddig egész jól bírtad, de ma valami történt. Most azonnal egy isteni finom sütit ennél?  Unod már a megszokott zabpelyhes édességeket? Hogy ne rohanj el a legközelebbi cukrászdába egy „normális” sütemény után, egy nagyon könnyű, finom tortát mutatok neked.
 
Én is most először készítettem sajttortát, büszkén mondhatom, nagyon elégedett vagyok vele. Hidd el, te is az leszel.
 
Eredetileg a cukros változatok nem csak sajtot használnak fel alapanyagként, hanem változó arányban tejfölt és tejszínt is. Ha gondolod, kipróbálhatod úgy is, de tisztán sajttal is tökéletes lesz. A Lidl-ben kapható „Félzsíros friss sajt” 1 kg-os vödrös kiszerelésben, ez fog kelleni hozzá. Az állaga, íze kicsit olyan mascarpone-tejföl-túró határon van, 729 Ft az 1 kg.


25 dkg kekszből készül a torta alapja, ha nem sajnálod az időt, készítsd el (van egy nagyon egyszerű alapreceptem, én azt használtam fel most is), vagy vegyél diabetikus édes zabpelyhes-, esetleg teljes kiőrlésű kekszet.
 

Lássuk a receptet!

Hozzávalók a kekszhez:

·         15 dkg hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsös müzli (Lidlben kapható, 750 g-os zöld dobozos)

·         8 dkg zabpehely darálva (ha nincs darálód, a zabpehelyliszt is jó)

·         1 tojás

·         10 dkg eritritol

·         ½ csomag sütőpor

·         5 dkg kókuszzsír

·         kevés tej, hogy összeálljon.

Elkészítés:

A hozzávalókat kanállal keverd össze, majd evőkanállal halmozd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 170 fokon kb 20 perc alatt megsül. 20-25 db keksz lesz belőle mérettől függően. Ez a recept nagyon jól variálható, magában, vagy más sütikhez is fel tudod használni.
 

Hozzávalók a tortához:

·         25 dkg zabpelyhes keksz

·         10 dkg margarin (esetleg kókuszzsírral is ki lehet próbálni)

·         1 kg félzsíros friss sajt (Lidl)

·         12 dkg eritritol

·         3 ek keményítő/tejszín ízű pudingpor

·         2 tojás sárgája

·         3 egész tojás

·         1 zselatin

·         eper

Elkészítés:

1.    25 dkg kekszet darálj le és keverd össze a felolvasztott margarinnal.
 
 
 

2.    Bélelj ki sütőpapírral egy tortaformát, majd nyomkodd bele a margarinos- kekszes keveréket.
 

3.    A friss sajtot 12 dkg eritritollal, 3 ek keményítővel, 2 tojássárgájával, majd egyenként a 3 tojással keverd össze jó alaposan.

4.    A krémet öntsd a kekszes alapra.
 
 

5.    Egy forró vízzel teli tepsit rakj a sütő alsó részébe. A tortát sütőrácsra helyezd, középre.

6.    Ne ijedj meg, sokáig sül, kb 60 percig 170 fokon. A gőz kell neki, nem fog odaégni.
 
 

7.    Hideg helyen pihentesd egy éjszakán át, vagy legalább addig, amíg teljesen ki nem hűl.

8.    A szeletelt epreket rakd a tetejére, majd a leírásnak megfelelően készítsd el a zselatint és öntsd rá a tortára.
 
 
 
Sajnos ilyenkor friss magyar epret nem lehet kapni, ennek hiányában fagyasztottat használtam, ami annyira nem édes, mint amikor nyáron a hűtőszekrénybe csomagoltam. De így is tökéletes!
 

Ugye milyen gusztusos?

 
Király Hedvig