2014. december 2., kedd

Magyaros fűszerkeverék házilag, tartósító és ízfokozó hozzáadása nélkül

Házilag is könnyen elkészítheted a magyaros fűszerkeveréket. Érdemes, hiszen pillanatok alatt ízfokozó- és tartósítószer mentes finom fűszert kaphatsz.

Hozzávalók:

·         4 kk só

·         4 kk őrölt pirospaprika

·         2 kk szárított petrezselyem

·         2 kk bazsalikom

·         1 kk szárított fokhagyma

·         1 kk őrölt kömény

Ha csípősebb ízvilágra vágysz, őrölt feketeborsot vagy darált erős paprikát is adhatsz hozzá!
 
 
Király Hedvig

2014. november 22., szombat

Magyaros gomba borsmártással

Tudtad, hogy a gombát nem kell megpucolni? Nagyon szép, friss gombát sikerült vennem a piacon. Az árus (egy aranyos néni) azt tanácsolta, elég, ha folyó vízzel lemosom a földet róla. A lényeg, nem szabad áztatni és azt is megmutatta, hogyan tudom eldöntetni, mennyire friss az áru.
 
Ezért szépen csak megmostam a gombát, magyaros fűszerkeverékkel megszórtam, majd 4 csík szalonnával egy pataki tálban 220 fokos sütőbe toltam. Szerencsére elfért mellette a rizs is, így egyszerre elkészült a körettel, illetve a borsmártás is közben rotyogott a tűzhelyen.
 
Lássuk a hozzávalókat!
·         kb 1 kg friss gomba
·         magyaros fűszerkeverékhez: 2 kk só, 2 kk paprika, 1/2 kk kömény, 1 kk szárított petrezselyem, 1/2 kk bazsalikom, 1/2 kk fokhagyma granulátum
·         50 g szalonna

 
A magyaros fűszerkeverékből maradt egy kicsi, nem szórtam rá az egészet. A szalonna csíkokat csak az íze kedvéért tettem hozzá, no meg hogy legyen mellette minimális zsiradék. A pataki tál tetejét nem kell rátenni, így is rengeteg levet enged.
a mártáshoz:
·         1 kk Horváth Rozi citromos roppantott bors
·         1 kis kókuszzsír
·         1-2 ek Zero 6 liszt
·         pici só
·         pici szerecsendió
·         2 dl tej

 
Az olvasztott kókuszzsíron pirítsd meg a citromos borst, majd add hozzá a lisztet, mintha rántást készítenél. Öntsd fel annyi tejjel, folyamatosan kavargatva, hogy ne legyen csomós, kissé hígabb mártást kell, hogy kapjál. Pici sóval, minimális szerecsendióval ízesítsd.
rizs:
·         kis kókuszzsír
·         1 bögre rizs
·         2 bögre forró víz
·        
 
Nem szeretem a zacsós gyorsrizst, sokkal finomabb, amit lábosban készítek el. A Pennys piros kilós rizs a legjobb! Vettem már sokkal drágábbat is, de ennél jobbat még nem találtam. Kimérsz 1 bögre rizst, majd kicsit megpirítod egy kis olvasztott kókuszolajon. Utána hozzáadod a 2 bögre forró fizet, ízlés szerint fűszerezed, én csak kis sót tettem hozzá. Beborítod egy alufóliával, ha nincs a lábosnak teteje, majd betolod a sütőbe és kb 20 perc múlva kész is a tökéletes rizs.
 
Tálaláskor a rizsre kanalazz a gomba visszamaradt fűszeres levéből, nagyon finom ízt ad neki. A gombára kanalazhatod a bormártást, csak keveset, hiszen elég csípős, épp az íze kedvéért 1-2 evőkanállal. A szalonnát csak díszítéshez használtam fel :)
 
Ez a mártás sült kacsamellhez, ünnepi asztalra is tökéletes!
Király Hedvig

2014. november 19., szerda

Kókuszzsír egészségmegőrzésre?

Napjainkban a kókuszzsír a diétás étrendek egyik kedvenc alapanyaga, a paleolit étrendben kiemelten hangsúlyos szerephez jut, klinikai táplálásban is használja a dietetika terápiás eszközként. Az olajos magokból préselt étkezési olajok (napraforgóolaj pl) linolsavban igen gazdag termékek. Mivel fogyasztásuk rohamosan megnőtt az utóbbi években, számos kutatás kapcsolatba hozta több betegséggel is, emiatt a kókuszzsír egyfajta alternatív zsiradékként használható a jelenleg alkalmazott növényi olajok, zsiradékok helyett.
 
Szűz, finomított, hidrogénezett kókuszzsír – melyiket válasszam?
Az üzletek polcain három féle kókuszzsírral találkozhatsz. A szűz kókuszolaj fehér-áttetsző, jellegzetes aromájú növényi zsiradék. Ezt a fajtát kellemes íze miatt inkább thai ételek elkészítéséhez ajánlom, illetve bőrápolásra. A nem hidrogénezett, tisztított fajtának nincs kókusz íze és illata sem, ellenben ugyanolyan élettani hatással bír, mint szűz testvére. Telített zsírtartalmuk magas, viszont döntően közepes szénláncú zsírsavakból állnak, emiatt már igen alacsony hőmérsékleten (24 °C-on) olvadnak. A kereskedelemben kapható hidrogénezett változat is. Kémiai eljárás során az olvadáspont kb 40 °C-ra emelkedik, illetve az egészség szempontjából káros transzzsírsavak is képződnek, ezért ennek használatát inkább kerüld el.
A kókuszzsír jótékony hatásainak tartják:
  • Javítja az LDL:HDL koleszterin arányt, így szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésére
  • Gomba-, baktérium- és vírusölő, de a bélflóra baktériumait nem bántja, segíti a Candida gomba elpusztítását
  • Segíti a tápanyagok felszívódását, a fogyást
  • Máj-, epe-, gyomor- és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott, mivel sokkal rövidebb ideig tart az emésztése, ezáltal nagyban kíméli az emésztőrendszert
  • Igazi energiabomba, ezért serkentőszer helyett is használható
  • Kiváló haj és bőrszépítő anyag
A kókuszzsír közepes szénláncú telített zsírsavakból igen sokat (65%) tartalmaz, szakirodalomban az MCFA (medium-chain fatty acids) vagy MCT (medium-chain triglycerides) néven találkozhatsz velük. Meglepő módon összesen 2 olyan élelmiszer van, amiben ezek nagyobb mennyiségben fellehetőek: az egyik a kókusz, illetve egyes állatok tejzsírja tartalmaz még MCT-t. Minden más zsírban, olajban rendkívül kis mennyiségben fordulnak elő.
MCT zsírok egészségügyi hatásai
  • A tápcsatorna felső szakaszának (gyomor, vékonybél) műtétje miatt csökkent felület, lerövidült tranzitidő miatt a hatékonyabb felszívódás miatt célszerű alkalmazásuk.
  • Amennyiben a zsírok emésztéshez szükséges mennyiségű epe és/vagy hasnyálmirigy-nedv nem áll rendelkezésre (pl epehiány, lipáz-hiány), az ettől függetlenül is jól hasznosuló MCT alkalmazása javallt.
  • Felszívódási-zavarok esetén, ha a bél felülete károsodott (pl gyulladásos bélbetegség, lisztérzékenység miatt), akkor a jól hasznosuló zsírok fogyasztása indokolt.
  • A zsírok oxidációja a mitokondriumban történik. A hosszú szénláncú zsírsavaknak a belépéshez egy közvetítő molekulára, karnitinra van szükségük. A közepes és rövid szénláncú zsírsavak enélkül is bejutnak, így a többi zsiradéknál gyorsabban szolgáltatnak energiát. Ennek következtében magas fizikai igénybevétel esetén jó, ha gyorsan elérhető, nagy energia tartalmú MCT zsírokat fogyasztunk.
  • Ketogén étrendekben az MCT zsírok nagyon jól alkalmazhatóak, ketontest-képződés szempontjából hatékonyabbak a hosszú láncú zsírokkal szemben.
Ugye most már te is kókuszzsírt és MCT olajat fogsz használni?
Király Hedvig

2014. október 28., kedd

Sütőtökös palacsinta? Igen gusztusos és nagyon finom!

A sütőtök egy nagyon ízletes őszi zöldség, akár gyümölcsnek is lehetne nevezni. Igen sokoldalúan el lehet készíteni, ezen az oldalon is számos sütőtökös recepttel találkozhatsz.
 
Gondoltad volna, hogy palacsintát is lehet belőle sütni? Kísértetiesen hasonlít a banán alapú testvérére, viszont ez sokkal finomabb és mutatósabb is.
 
 
 
Szerencsére hatalmas kertünk van rengeteg gyümölcsfával, így idén nyáron is több mint 100 üveg lekvárt főztem be, 100% természetes édesítővel, eritritollal és steviával. A kajszi nem minden évben terem, de még mindig van pár üveggel, amit 3 éve raktam el. Így legutóbb a sütőtökös palacsintához kibontottam egyet, hogy harmonizáljon a csodálatos ízével-színével.
 
 
Hozzávalók:

·         3 tojás
·         350 g sütőtök sütve
·         150 g zabpehelyliszt (vagy kávédarálóm darált zabpehely)
·         200 g natúr joghurt
·         1 kk fahéj
·         a sütéshez kókuszzsír vagy EZ-Coat olaj spray

Elkészítés:

1.    Az összes hozzávalót rakd egy nagyobb tálba és turmixold össze. Lehet, kicsit túl sűrűnek érzed a tésztát, de ne aggódj, ilyennek kell lennie.
2.    Addig turmixold, amíg teljesen nem lesz homogén állaga.
3.    Minden egyes palacsintasütésnél fújj a serpenyőbe EZ-Coat olaj spray-t, vagy hevíts fel egy kis mennyiségű kókuszzsírt.
4.    Süss kisebb palacsintákat, akkor biztos meg tudod fordítani J
5.   Tálaláshoz diétás lekvárt ajánlok, de nagyon finom úgy is, ha kis vízzel sűrűre kikeversz fehérjeport és azzal locsolod meg. Akár gyümölcsökkel is megszórhatod, olyan lesz, mint egy amerikai pancake.
 
A gyerekeim is imádták, persze Nutellával J
 
Király Hedvig

2014. október 27., hétfő

Villámsüti: diétás meggyes-mákos piskóta

Gyermekkorom kedvence a meggyes-mákos rétes, innen jött az ötlet, hogy hasonló ízvilágot alkossak meg diétás köntösben. Ha te is kedveled a reform konyhát, diétázol vagy cukorbeteg vagy, készítsd el ezt az elronthatatlan villámsütit!

A zabkorpás piskóta egy nagyon jól variálható alaprecept. Csak a fantáziád szabhat határt!Mák helyett dióval vagy mandulával is nyugodtan kipróbálhatod, nem fogsz benne csalódni! Xilit helyett más természetes édesítőt is bátran használhatsz.


20*30 cm sütőben elkészítve, 18 szelet esetén 1 szelet: 100 kcal, 11 g CH
Hozzávalók:
  • 10 dk darált mák
  • 5 tojás
  • 4 ek xilit
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 ek zabkorpa
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 ek víz
  • 500 g meggy

Elkészítés:
  1. A tojások fehérjét 2 ek vízzel verd fel.
  2. Külön edényben keverd össze a tojások sárgáját, 2 ek vizet, a darált mákot, a xilitet, a zabkorpát, a reszelt citromhéjat, szódabikarbónát, a lecsöpögtetett meggyet.
  3. Óvatosan add hozzá a felvert fehérjét.
  4. Halmozd sütőpapírral bélelt 20*30 cm tepsibe.
  5. Kb 15-20 perc alatt 180 fokon süsd meg.

Ha tortát szeretnél készíteni, nyugodtan süsd meg ezt a süteményt tortaformában meggy és mák nélkül. Ha kakaós tésztát készítenél, akkor 2 evőkanál kakaóhoz rakj még hozzá 1 evőkanál vizet.

 
Király Hedvig

2014. október 26., vasárnap

Kenyeret enni diéta alatt? Ezt bármikor fogyaszthatod! 5 perc alatt kész!

Amikor elkezdesz foglalkozni a testépítéssel, vagy bármilyen más sporttal, ahol megfelelő kondícióra van szükséged, hamar szembesülsz a következő ténnyel: 30 % edzés, 70% diéta. Ez nem jelent mást, mint, hogy hiába végzed rendesen a gyakorlatokat, ha a táplálkozásra nem figyelsz oda. A pozitív változások csak a megfelelő diéta mellett képzelhetők el. Ezért, ha jobban elmélyedsz a diéta témakörében és tanácsot kérsz a sporttársaktól, rögtön azzal kezdik, hogy csak KENYERET NE!

Talán ezt a legnehezebb betartanod, ha hozzám hasonlóan régebben az étkezéseid elengedhetetlen része volt a friss fehérkenyér. Erre a problémára kínálok Neked egy szénhidrátcsökkentett kenyérreceptet. Ezt a kenyeret akkor is könnyen elkészítheted, ha Te is azoknak a férfiaknak a táborát erősíted, akik nem mozognak túl otthonosan a konyhában.
Nem hitegetlek azzal, hogy ez a kenyér megközelíti a friss, ropogós, meleg fehérkenyér élvezeti szintjét, de megfelelő alternatívát nyújthat neked, ha már unod a puffasztott rizst és a hasonló „hungarocell” állagú termékeket. 

Ha az alapanyagok rendelkezésre állnak, a sütéssel együtt akár 5 perc alatt kész!




Villámgyors szénhidrátcsökkentett kenyér (1 adag)


Hozzávalók:
  • 30 g liszthelyettesítő keverék: 15 g lenmagliszt, 7 g búzasikér, 8 g natúr tejsavó fehérje
  • 1 db tojás
  • 10 g kókuszzsír
  • késhegynyi sütőpor
  • késhegynyi só
Így készül a villámkenyér

Elkészítés:

1. A kókuszzsírt tedd egy kisebb tálba vagy szélesebb bögrébe, majd mikróban melegítsd fel, míg teljesen fel nem olvad.
2. A megolvadt kókuszzsírba üssél fel egy tojást, majd egy villa segítségével jól keverd össze.
3. Külön edényben keverd össze a lenmaglisztet, a búzasikért, a natúr tejsavó fehérjét, a sót és a sütőport.
4. A liszthelyettesítő keveréket jó alaposan vegyítsd el a tojásos-kókuszzsíros eleggyel.
5. Másfél percre tedd mikrohullámos sütőbe a tésztát tartalmazó bögrét.
6. Fordítsd ki egy tányérra.
7. Várd meg, míg kihűl, utána tudod szeletelni.

Kipróbálod?

Király Róbert

Az én sikertörténetem: 28 kg-ot fogytam! 1. rész

Mindenki kövér a családban, te sem tudsz könnyen lefogyni?

Másban könnyebb megtalálni a hibát, mint magadban. A legegyszerűbb, ha azt mondod: Ilyen a genetikám! Elárulom neked, az én családomra is a túlsúly jellemző. Ha azt vesszük, akkor én is inkább hízásra vagyok hajlamos.
Ennek ellenére kislány koromban kimondottan vékony testalkatú voltam. A sportolás nem érdekelt és igen csak megválogattam, mi az, amit megeszek. Serdülőként 169 cm – 49 kg voltam, egészen a húszas éveim közepéig tartottam a súlyom. Szerencsére az étvágyam nőtt, viszont továbbra sem sportoltam. 

Sokszor gondolkodtam, mi lehetett az oka, hogy ennyire nem érdekelt a mozgás.

Talán az, hogy azért nem lehettem sokszor kitűnő tanuló, mert testnevelésből négyest kaptam. Topa voltam, soha nem volt sikerélményem. Nem tanultam meg kötelet mászni, úszni, fejen állni, kézen állni, fekvőtámaszt nyomni. Egyedül otthon szerettem a tükör előtt ugrabugrálni a 80-as, 90-es évek disco zenéire. A közönség én magam voltam.

Most ugorjunk egy kicsit az időben!

Egyetemistaként, 24 évesen lettem édesanya. A szülést követően hamar visszanyertem a régi alakom, nem kellett diétáznom és edzenem sem. Néha előfordult, hogy híztam 1-2 kg-ot, akkor elég volt pár napig koplalnom, máris elértem a 49-50 kg-ot. Ugye te is próbáltál már koplalással fogyókúrázni? Mennyire volt sikeres?

Édesanyaként belekóstoltam a modellkedésbe, katalógus fotózásokra, szépségversenyekre jártam. Ha hirtelen kellett egy eseményre jobb formába kerülnöm, kipróbáltam minden ész nélküli villámdiétát. Ismered a káposztaleves kúrát, a juharszirup diétát? Soroljam még? A jojó számodra sem ismeretlen fogalom, igaz?

Egész kicsi koromtól fogva imádtam sütni-főzni, mai napig a konyha szerelmese vagyok. De nem kényelmesedtem bele a háziasszony szerepébe, hanem folytattam tanulmányaimat. Szereztem két diplomát, biológus-közgazdász lettem. Büszke voltam magamra, hogy nem csak okos, hanem csinos édesanya is vagyok. Az általam kitűzött cél megvalósítása rengeteg lemondással járt, a családom támogatása is kellett az elhatározásomhoz. Igaz a mondás, minden fejben dől el! Ha vannak céljaid, sokkal könnyebben elérheted, ha segítő emberekkel veszed körül magad! Kerüld azokat, akik negatívan bírálnak!




2007 nyarán minden megváltozott

27 évesen várandós lettem második gyermekemmel. 52 kg-ról indultam, a terhesség végére 80 kg lettem. Még leírni is szörnyű! 28 kg-ot hízni 9 hónap alatt?! A testsúlyom több, mint 50%-a jött fel rám pluszban! Ezért mindent megtettem: édesre sósat, sósra édeset ettem. Egész nap csak nassoltam, mindent, amit megkívántam. Mozgás? Semmi! Néha még arra is lusta voltam, hogy elmenjek a hűtőig, a férjem az ágyba hozta tálcán, amit kértem.

Alig pár hónapos volt a kisfiam, amikor olyan mély depresszióba estem, hogy már az utcára sem akartam kimenni. Egész nap csak sírtam. Csodával határos módon nem apadt el a tejem! Undorodtam magamtól és olykor megijedtem a saját szörnyű gondolataimtól. Hiába mondta a férjem, így is nagyon tetszem neki, meg sem hallottam! Folyamatosan lelkiismeretfurdalást éreztem, hogy szinte csak akörül forogtak a gondolataim, hogyan fogyjak le! Biztos rossz anya vagyok! Éreztél már hasonlót?

A folytatásban elmesélem, hogyan sikerült leadnom 28 kg-ot. Immáron 3 gyermekes édesanyaként jobb formában vagyok, mint valaha. Neked is sikerülni fog, mindenben támogatlak!


Király Hedvig

2014. október 25., szombat

Egészséges nassolnivalóra vágysz? Készíts almachipset házilag!

Lassan elérkezik a november és ezzel egy időben befejeződik az almaszüretek időszaka is. Most a piacokon olcsón hozzájuthatsz ehhez a remek gyümölcshöz, melynek számtalan jótékony hatása ismert. A világ több mint 1000 fajta almájából mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

A sportolók számára kiváltképpen hasznos, mert a gyomrunk nagyon rövid idő alatt megemészti és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet továbbá a szellemi munkát végzőknek az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása révén. Fogyasztása nagymértékben felgyorsítja az anyagcserédet, mivel rendkívül magas a rosttartalma. Az emésztőrendszered megtisztítása révén megszabadít a felhalmozódott méreganyagoktól.


A kertünkben van még alma

Ha nem akarsz mindig nyers almát rágcsálni és nem veted meg az édességet sem, akkor itt van számodra egy kiváló és egyszerű diétás édesség, az almachips.

Hozzávalók:
  • 2 db (bármilyen) alma
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 200 g darált eritritol (porcukor helyett)
  • 1 evőkanál fahéj
Elkészítése:

1. Az almákat alaposan mosd meg és töröld szárazra.
2. Kimagozás és hámozás nélkül szeleteld a lehető legvékonyabbra.
3. Kend meg a szeletek mindkét oldalát citromlével.
4. Egy tálban keverd össze a darált eritritolt a fahéjjal és a szeleteket alaposan forgasd meg benne.
5. Ezt követően a beforgatott szeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd egymás mellé.
6. 100 fokos sütőben 60 percig süsd, félidőben forgasd meg.

Sokáig eláll, de a tárolásnál figyelj arra, hogy ne érje levegő, mert mint a hagyományos chips, ez is veszíthet a ropogós állagából.

Ugye milyen egyszerű?

Király Róbert

Szép zöld, mutatós és diétás! Ez a brokkoli tekercs!

A brokkoli rendkívül kalóriaszegény zöldség, könnyen beillesztheted a diétás étrendedbe. Fogyaszthatod levesként, párolva köretként, akár kis darált sovány hússal és rizzsel, rakott egytálételként. Ha már unod a megszokott recepteket, most mutatok egyet, amiben nem fogsz csalódni!


Ezt az ételt bizonyára még nem ismered! Nem csak finom, hanem nagyon mutatós is. Főételnek is ajánlom, de akár az ünnepi asztalon is tálalhatod előételként. Csak a fantáziád szabhat határt, hogy mivel töltöd meg. Legutóbb sovány túrót és apróra vágott sonkát adtam hozzá, így a magyar piros-fehér-zöld színben pompázott.

Hozzávalók:  
  • 1 fej brokkoli
  • 4 tojás
  • pár csepp citromlé
  • bors
  • szerecsendió
  • 3 evőkanál zabkorpa
A töltéshez:
  • zsírszegény túró vagy rikotta, sonka, reszelt sajt
Elkészítés:

1. A rózsáira szedett brokkolit főzd meg enyhén sós vízben, majd turmixold össze. Ha nem tudsz frisset venni, jó a mirelit is.
2. A tojásokat válaszd szét, a fehérjét pár csepp citromlével verd fel.
3. A felvert fehérjébe forgasd bele a tojások sárgáját, a turmixolt brokkolit, a zabkorpát, majd fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval.
4. Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe és addig süsd, amíg kicsit el kezd barnulni.
5. Borítsd zsírpapírra.
6. A sütőpapírt szedd le róla, majd óvatosan a zsírpapírral együtt csavard fel.
7. 10 perc múlva, mikor már megtartja a formáját, de még meleg, hajtogasd szét és ízlés szerint töltsd meg.
8. Ismét csavard fel és hagyd kihűlni, utána szeletelheted. 

Király Hedvig

Miért kezdj el edzeni?

Sokat olvashatsz a sport egészségmegőrző, jótékony hatásáról. Hogyan kezd el, mivel kezd? …stb. kérdésekre számtalan cikket és ajánlást találhatsz, viszont kevés az olyan információ, ahol a Miért? –re kaphatsz választ. 





Elmondható, hogy még a nem sportolók is számtalan pozitív példát tudnak felsorakoztatni amellett, hogy miért jó, ha az életvitelbe beiktatod a rendszeres testmozgást. Viszont, ha ezeknél az általános közhelyeknél mélyebben szeretnél választ kapni a kérdésre, akkor fontos megemlíteni az edzés hatására elért pozitív életvitelbeli változásokat. „Minden mindennel összefügg” fogalmazta meg Albert Einstein, ami az esetünkben is igaznak bizonyul. A sportolás, mint folyamat rengeteg láncreakciót indít el az ember életében. Ezt a gondolatot alapul véve, íme néhány összefüggés, melyek segítenek a válaszban:

1. „Én is képes vagyok rá”: Amikor rászánod magad, hogy belevágsz az edzésbe, már maga a gondolat is kellemes érzéssel tölt el. Ez azért van, mert érzed, hogy te is részese leszel azoknak a pozitív hatásoknak, melyekről már annyit hallottál.

2. „Van időm”: A rendszeres sport szervezést és megfelelő időbeosztást igényel. Ha eddig problémád volt az idővel, akkor kapsz egy olyan rendszert, amihez igazodhatsz a mindennapokban. Jó hatással lesz a munkádra, a családodra és idővel láthatod majd, hogy a kevesebb időből mégis többet is tudsz hasznosan és aktívan eltölteni.

3. „Jobban bírom”: Az edzéseknek köszönhetően az erőnléted pozitívan változik. Könnyebben mennek a mindennapi kihívások, például a nagybevásárlás utáni cipekedés fel a lakásba, vagy a lépcsőzés a gyerekek iskolájában táskákkal felpakolva. A mentális frissességedet megtapasztalhatod a munkádban, terhelhetőbb leszel, szívesen elvállalsz új kihívásokkal teli feladatot.

4. „Nem kérek többet”: Átalakul a táplálkozásod is. Megismered, hogy milyen ételek segítenek hozzá a jobb teljesítményhez. Kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, ami csökkenti az éhségérzetedet. Rutinná válik majd, hogy mit, és mikor kell enned ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki magadból. Ha nem terheled a szervezetedet felesleges kalóriákkal, akkor az éjszakai alvás is pihentetőbb lesz. Ennek a tudatosságnak a hatására a testfelépítésed is átalakul az izomarány javára.

5. „Aktív gondolatok”: A családi és a szabadidős programok választásánál nem fogsz idegenkedni az aktívabb kikapcsolódástól. Szívesen veszel részt kirándulásokon és szabadtéri programokon. A sport révén új embereket ismerhetsz meg, az inspiráló környezet új távlatokat nyithat számodra.

6. „Nem bírom abbahagyni”: Ha rendszeresen edzed a tested, akkor a szervezeted bizonyos hormonokat termel. Ezeknek a hormonoknak (pl.: endorfin) olyan élettani hatásai vannak, melyek jó értelemben vett függőséget okoznak. Boldogsághormonnak is nevezik őket, hatásuk nem korlátozódik a mozgás időtartamára, hanem érezhető a teljes napod alatt.

7. „Már nem hiányzik a cigi és a pia”: Ha már rendszeresen edzel és megtapasztalod a fenti pozitív változásokat, akkor nem érzel ellenállhatatlan vágyat a cigaretta és az alkohol iránt. Ez részben köszönhető az edzés során felszabaduló ópiát hatású hormonoknak, melyek helyettesítik ezen élvezeti cikkek hatását. A dohányzás teljesítménycsökkentő, ami nagy hatással van az edzéseid minőségére is. Érezni fogod, hogy már nem lesz szükséged alkoholra, hogy jól érezd magad a bőrödben egy buliban. Ami végképp nem fog hiányozni, az az italozás utáni kétnapos „regeneráció”.

8. „De jól nézel ki”: A változások, amiken átmész, szembetűnőek a környezeted számára. Nem csak a külsőd változik, hanem a világról alkotott képed is. Kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb leszel, amitől az önbizalmad is nőni fog.

Ez a pár gondolat csak néhány azokból a változásokból, melyet az edzés hozhat számodra. Remélem, segít téged abban, hogy a Miért?- re választ kapj.

Király Róbert

Fogyj útifűmaghéj segítségével!

Igaz a mondás: Az vagy, amit megeszel!

A nem megfelelő mennyiségű és minőségi táplálékbevitel, a mozgásszegény életmód nem csak elhízáshoz vezet (és ezzel együtt szív –és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel jár), hanem a rák kockázatát is növeli. Ismert, hogy az összes daganatos betegség mintegy fele a dohányzás és a környezetszennyezés mellett az étkezési szokásokra is visszavezethető. A leggyakoribb daganatfajták között kiemelt helye van az emésztőrendszert érintő betegségeknek.





Megelőzheted ezeket a súlyos betegségeket?

Nem elég hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van a helyes táplálkozás részeként a megfelelő rost-és folyadékbevitelnek. A pangó béltartalom nem csak kellemetlen szoruláshoz vezethet, hanem akár gyulladáshoz is, melynek talaján a tumoros betegségek kialakulásának valószínűsége is sokkal nagyobb. Ezért mindenképp igyál meg naponta minimum 2 liter vizet és fogyassz rostban gazdag élelmiszereket! Egészséges étrenddel, szűrővizsgálatokkal megelőzhető számos krónikus bélbetegség kialakulása.

Fogyni vagy méregteleníteni szeretnél?

A magas rosttartalmú ételek segítik a fogyásodat, hiszen a vízfelvevő képességük miatt hamarabb kialakítják a teltségérzetet a gyomorban (megakadályozva a túlevést), így diétázás során jól alkalmazhatók. Javítják a belek egészségét, megszabadítanak a raktározott mérgektől, a felfúvódástól.

Útifű maghéj – a csodaszer, sportolóknak is

A növény (Plantago ovata) Indiában és Iránban őshonos. Az útifű maghéjat nem hiába emlegetik csodaszerként. Ez a rostfajta nem durva, hanem nagymértékű vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik és kíméletesen tisztít, nem okoz hasmenést. Elengedhetetlen, hogy 1 kávéskanál rost alkalmazása során a napi ajánlott 2 liter víz fogyasztása mellett további 0,5 liter víz bevitelével számolj. Ezáltal nemcsak a rostbeviteled lesz fokozott, hanem csökken a vér cukor-összkoleszterin- és trigliceridszintje is.

Milyen jótékony hatásai vannak még az útifű maghéjnak?

  • megszünteti a székrekedést
  • segíti a lerakódások eltávolítását
  • csökkenti a magas vérnyomás, a szívbetegség, a vastagbélrák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  • csökkenti az éhségérzetet, segíti a fogyást
  • kíméletesen tisztítja a májat 
  • aranyeres panaszokat enyhíti
  • irritábilis bélszindrómában (IBS) enyhíti a tüneteket
  • többletenergiát ad, növeli a kitartást

Kíméletes tisztító hatása révén a bélbolyhok megtisztulnak, így a bélflórád összetétele is kedvező irányba változhat. A jótékony bélbaktériumok szaporodása megnövekedhet, ezáltal az immunrendszered megerősödhet, a betegségeknek jobban ellenállhatsz.

Szerinted is csodaszer? Ugye kipróbálod te is?

Király Hedvig