2014. október 28., kedd

Sütőtökös palacsinta? Igen gusztusos és nagyon finom!

A sütőtök egy nagyon ízletes őszi zöldség, akár gyümölcsnek is lehetne nevezni. Igen sokoldalúan el lehet készíteni, ezen az oldalon is számos sütőtökös recepttel találkozhatsz.
 
Gondoltad volna, hogy palacsintát is lehet belőle sütni? Kísértetiesen hasonlít a banán alapú testvérére, viszont ez sokkal finomabb és mutatósabb is.
 
 
 
Szerencsére hatalmas kertünk van rengeteg gyümölcsfával, így idén nyáron is több mint 100 üveg lekvárt főztem be, 100% természetes édesítővel, eritritollal és steviával. A kajszi nem minden évben terem, de még mindig van pár üveggel, amit 3 éve raktam el. Így legutóbb a sütőtökös palacsintához kibontottam egyet, hogy harmonizáljon a csodálatos ízével-színével.
 
 
Hozzávalók:

·         3 tojás
·         350 g sütőtök sütve
·         150 g zabpehelyliszt (vagy kávédarálóm darált zabpehely)
·         200 g natúr joghurt
·         1 kk fahéj
·         a sütéshez kókuszzsír vagy EZ-Coat olaj spray

Elkészítés:

1.    Az összes hozzávalót rakd egy nagyobb tálba és turmixold össze. Lehet, kicsit túl sűrűnek érzed a tésztát, de ne aggódj, ilyennek kell lennie.
2.    Addig turmixold, amíg teljesen nem lesz homogén állaga.
3.    Minden egyes palacsintasütésnél fújj a serpenyőbe EZ-Coat olaj spray-t, vagy hevíts fel egy kis mennyiségű kókuszzsírt.
4.    Süss kisebb palacsintákat, akkor biztos meg tudod fordítani J
5.   Tálaláshoz diétás lekvárt ajánlok, de nagyon finom úgy is, ha kis vízzel sűrűre kikeversz fehérjeport és azzal locsolod meg. Akár gyümölcsökkel is megszórhatod, olyan lesz, mint egy amerikai pancake.
 
A gyerekeim is imádták, persze Nutellával J
 
Király Hedvig

2014. október 27., hétfő

Villámsüti: diétás meggyes-mákos piskóta

Gyermekkorom kedvence a meggyes-mákos rétes, innen jött az ötlet, hogy hasonló ízvilágot alkossak meg diétás köntösben. Ha te is kedveled a reform konyhát, diétázol vagy cukorbeteg vagy, készítsd el ezt az elronthatatlan villámsütit!

A zabkorpás piskóta egy nagyon jól variálható alaprecept. Csak a fantáziád szabhat határt!Mák helyett dióval vagy mandulával is nyugodtan kipróbálhatod, nem fogsz benne csalódni! Xilit helyett más természetes édesítőt is bátran használhatsz.


20*30 cm sütőben elkészítve, 18 szelet esetén 1 szelet: 100 kcal, 11 g CH
Hozzávalók:
  • 10 dk darált mák
  • 5 tojás
  • 4 ek xilit
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 ek zabkorpa
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 ek víz
  • 500 g meggy

Elkészítés:
  1. A tojások fehérjét 2 ek vízzel verd fel.
  2. Külön edényben keverd össze a tojások sárgáját, 2 ek vizet, a darált mákot, a xilitet, a zabkorpát, a reszelt citromhéjat, szódabikarbónát, a lecsöpögtetett meggyet.
  3. Óvatosan add hozzá a felvert fehérjét.
  4. Halmozd sütőpapírral bélelt 20*30 cm tepsibe.
  5. Kb 15-20 perc alatt 180 fokon süsd meg.

Ha tortát szeretnél készíteni, nyugodtan süsd meg ezt a süteményt tortaformában meggy és mák nélkül. Ha kakaós tésztát készítenél, akkor 2 evőkanál kakaóhoz rakj még hozzá 1 evőkanál vizet.

 
Király Hedvig

2014. október 26., vasárnap

Kenyeret enni diéta alatt? Ezt bármikor fogyaszthatod! 5 perc alatt kész!

Amikor elkezdesz foglalkozni a testépítéssel, vagy bármilyen más sporttal, ahol megfelelő kondícióra van szükséged, hamar szembesülsz a következő ténnyel: 30 % edzés, 70% diéta. Ez nem jelent mást, mint, hogy hiába végzed rendesen a gyakorlatokat, ha a táplálkozásra nem figyelsz oda. A pozitív változások csak a megfelelő diéta mellett képzelhetők el. Ezért, ha jobban elmélyedsz a diéta témakörében és tanácsot kérsz a sporttársaktól, rögtön azzal kezdik, hogy csak KENYERET NE!

Talán ezt a legnehezebb betartanod, ha hozzám hasonlóan régebben az étkezéseid elengedhetetlen része volt a friss fehérkenyér. Erre a problémára kínálok Neked egy szénhidrátcsökkentett kenyérreceptet. Ezt a kenyeret akkor is könnyen elkészítheted, ha Te is azoknak a férfiaknak a táborát erősíted, akik nem mozognak túl otthonosan a konyhában.
Nem hitegetlek azzal, hogy ez a kenyér megközelíti a friss, ropogós, meleg fehérkenyér élvezeti szintjét, de megfelelő alternatívát nyújthat neked, ha már unod a puffasztott rizst és a hasonló „hungarocell” állagú termékeket. 

Ha az alapanyagok rendelkezésre állnak, a sütéssel együtt akár 5 perc alatt kész!




Villámgyors szénhidrátcsökkentett kenyér (1 adag)


Hozzávalók:
  • 30 g liszthelyettesítő keverék: 15 g lenmagliszt, 7 g búzasikér, 8 g natúr tejsavó fehérje
  • 1 db tojás
  • 10 g kókuszzsír
  • késhegynyi sütőpor
  • késhegynyi só
Így készül a villámkenyér

Elkészítés:

1. A kókuszzsírt tedd egy kisebb tálba vagy szélesebb bögrébe, majd mikróban melegítsd fel, míg teljesen fel nem olvad.
2. A megolvadt kókuszzsírba üssél fel egy tojást, majd egy villa segítségével jól keverd össze.
3. Külön edényben keverd össze a lenmaglisztet, a búzasikért, a natúr tejsavó fehérjét, a sót és a sütőport.
4. A liszthelyettesítő keveréket jó alaposan vegyítsd el a tojásos-kókuszzsíros eleggyel.
5. Másfél percre tedd mikrohullámos sütőbe a tésztát tartalmazó bögrét.
6. Fordítsd ki egy tányérra.
7. Várd meg, míg kihűl, utána tudod szeletelni.

Kipróbálod?

Király Róbert

Az én sikertörténetem: 28 kg-ot fogytam! 1. rész

Mindenki kövér a családban, te sem tudsz könnyen lefogyni?

Másban könnyebb megtalálni a hibát, mint magadban. A legegyszerűbb, ha azt mondod: Ilyen a genetikám! Elárulom neked, az én családomra is a túlsúly jellemző. Ha azt vesszük, akkor én is inkább hízásra vagyok hajlamos.
Ennek ellenére kislány koromban kimondottan vékony testalkatú voltam. A sportolás nem érdekelt és igen csak megválogattam, mi az, amit megeszek. Serdülőként 169 cm – 49 kg voltam, egészen a húszas éveim közepéig tartottam a súlyom. Szerencsére az étvágyam nőtt, viszont továbbra sem sportoltam. 

Sokszor gondolkodtam, mi lehetett az oka, hogy ennyire nem érdekelt a mozgás.

Talán az, hogy azért nem lehettem sokszor kitűnő tanuló, mert testnevelésből négyest kaptam. Topa voltam, soha nem volt sikerélményem. Nem tanultam meg kötelet mászni, úszni, fejen állni, kézen állni, fekvőtámaszt nyomni. Egyedül otthon szerettem a tükör előtt ugrabugrálni a 80-as, 90-es évek disco zenéire. A közönség én magam voltam.

Most ugorjunk egy kicsit az időben!

Egyetemistaként, 24 évesen lettem édesanya. A szülést követően hamar visszanyertem a régi alakom, nem kellett diétáznom és edzenem sem. Néha előfordult, hogy híztam 1-2 kg-ot, akkor elég volt pár napig koplalnom, máris elértem a 49-50 kg-ot. Ugye te is próbáltál már koplalással fogyókúrázni? Mennyire volt sikeres?

Édesanyaként belekóstoltam a modellkedésbe, katalógus fotózásokra, szépségversenyekre jártam. Ha hirtelen kellett egy eseményre jobb formába kerülnöm, kipróbáltam minden ész nélküli villámdiétát. Ismered a káposztaleves kúrát, a juharszirup diétát? Soroljam még? A jojó számodra sem ismeretlen fogalom, igaz?

Egész kicsi koromtól fogva imádtam sütni-főzni, mai napig a konyha szerelmese vagyok. De nem kényelmesedtem bele a háziasszony szerepébe, hanem folytattam tanulmányaimat. Szereztem két diplomát, biológus-közgazdász lettem. Büszke voltam magamra, hogy nem csak okos, hanem csinos édesanya is vagyok. Az általam kitűzött cél megvalósítása rengeteg lemondással járt, a családom támogatása is kellett az elhatározásomhoz. Igaz a mondás, minden fejben dől el! Ha vannak céljaid, sokkal könnyebben elérheted, ha segítő emberekkel veszed körül magad! Kerüld azokat, akik negatívan bírálnak!




2007 nyarán minden megváltozott

27 évesen várandós lettem második gyermekemmel. 52 kg-ról indultam, a terhesség végére 80 kg lettem. Még leírni is szörnyű! 28 kg-ot hízni 9 hónap alatt?! A testsúlyom több, mint 50%-a jött fel rám pluszban! Ezért mindent megtettem: édesre sósat, sósra édeset ettem. Egész nap csak nassoltam, mindent, amit megkívántam. Mozgás? Semmi! Néha még arra is lusta voltam, hogy elmenjek a hűtőig, a férjem az ágyba hozta tálcán, amit kértem.

Alig pár hónapos volt a kisfiam, amikor olyan mély depresszióba estem, hogy már az utcára sem akartam kimenni. Egész nap csak sírtam. Csodával határos módon nem apadt el a tejem! Undorodtam magamtól és olykor megijedtem a saját szörnyű gondolataimtól. Hiába mondta a férjem, így is nagyon tetszem neki, meg sem hallottam! Folyamatosan lelkiismeretfurdalást éreztem, hogy szinte csak akörül forogtak a gondolataim, hogyan fogyjak le! Biztos rossz anya vagyok! Éreztél már hasonlót?

A folytatásban elmesélem, hogyan sikerült leadnom 28 kg-ot. Immáron 3 gyermekes édesanyaként jobb formában vagyok, mint valaha. Neked is sikerülni fog, mindenben támogatlak!


Király Hedvig

2014. október 25., szombat

Egészséges nassolnivalóra vágysz? Készíts almachipset házilag!

Lassan elérkezik a november és ezzel egy időben befejeződik az almaszüretek időszaka is. Most a piacokon olcsón hozzájuthatsz ehhez a remek gyümölcshöz, melynek számtalan jótékony hatása ismert. A világ több mint 1000 fajta almájából mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.

A sportolók számára kiváltképpen hasznos, mert a gyomrunk nagyon rövid idő alatt megemészti és szinte azonnal energiát nyerhetünk belőle. Foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet továbbá a szellemi munkát végzőknek az idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása révén. Fogyasztása nagymértékben felgyorsítja az anyagcserédet, mivel rendkívül magas a rosttartalma. Az emésztőrendszered megtisztítása révén megszabadít a felhalmozódott méreganyagoktól.


A kertünkben van még alma

Ha nem akarsz mindig nyers almát rágcsálni és nem veted meg az édességet sem, akkor itt van számodra egy kiváló és egyszerű diétás édesség, az almachips.

Hozzávalók:
  • 2 db (bármilyen) alma
  • 1 citromból nyert citromlé
  • 200 g darált eritritol (porcukor helyett)
  • 1 evőkanál fahéj
Elkészítése:

1. Az almákat alaposan mosd meg és töröld szárazra.
2. Kimagozás és hámozás nélkül szeleteld a lehető legvékonyabbra.
3. Kend meg a szeletek mindkét oldalát citromlével.
4. Egy tálban keverd össze a darált eritritolt a fahéjjal és a szeleteket alaposan forgasd meg benne.
5. Ezt követően a beforgatott szeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd egymás mellé.
6. 100 fokos sütőben 60 percig süsd, félidőben forgasd meg.

Sokáig eláll, de a tárolásnál figyelj arra, hogy ne érje levegő, mert mint a hagyományos chips, ez is veszíthet a ropogós állagából.

Ugye milyen egyszerű?

Király Róbert

Szép zöld, mutatós és diétás! Ez a brokkoli tekercs!

A brokkoli rendkívül kalóriaszegény zöldség, könnyen beillesztheted a diétás étrendedbe. Fogyaszthatod levesként, párolva köretként, akár kis darált sovány hússal és rizzsel, rakott egytálételként. Ha már unod a megszokott recepteket, most mutatok egyet, amiben nem fogsz csalódni!


Ezt az ételt bizonyára még nem ismered! Nem csak finom, hanem nagyon mutatós is. Főételnek is ajánlom, de akár az ünnepi asztalon is tálalhatod előételként. Csak a fantáziád szabhat határt, hogy mivel töltöd meg. Legutóbb sovány túrót és apróra vágott sonkát adtam hozzá, így a magyar piros-fehér-zöld színben pompázott.

Hozzávalók:  
  • 1 fej brokkoli
  • 4 tojás
  • pár csepp citromlé
  • bors
  • szerecsendió
  • 3 evőkanál zabkorpa
A töltéshez:
  • zsírszegény túró vagy rikotta, sonka, reszelt sajt
Elkészítés:

1. A rózsáira szedett brokkolit főzd meg enyhén sós vízben, majd turmixold össze. Ha nem tudsz frisset venni, jó a mirelit is.
2. A tojásokat válaszd szét, a fehérjét pár csepp citromlével verd fel.
3. A felvert fehérjébe forgasd bele a tojások sárgáját, a turmixolt brokkolit, a zabkorpát, majd fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval.
4. Simítsd sütőpapírral bélelt tepsibe és addig süsd, amíg kicsit el kezd barnulni.
5. Borítsd zsírpapírra.
6. A sütőpapírt szedd le róla, majd óvatosan a zsírpapírral együtt csavard fel.
7. 10 perc múlva, mikor már megtartja a formáját, de még meleg, hajtogasd szét és ízlés szerint töltsd meg.
8. Ismét csavard fel és hagyd kihűlni, utána szeletelheted. 

Király Hedvig

Miért kezdj el edzeni?

Sokat olvashatsz a sport egészségmegőrző, jótékony hatásáról. Hogyan kezd el, mivel kezd? …stb. kérdésekre számtalan cikket és ajánlást találhatsz, viszont kevés az olyan információ, ahol a Miért? –re kaphatsz választ. 





Elmondható, hogy még a nem sportolók is számtalan pozitív példát tudnak felsorakoztatni amellett, hogy miért jó, ha az életvitelbe beiktatod a rendszeres testmozgást. Viszont, ha ezeknél az általános közhelyeknél mélyebben szeretnél választ kapni a kérdésre, akkor fontos megemlíteni az edzés hatására elért pozitív életvitelbeli változásokat. „Minden mindennel összefügg” fogalmazta meg Albert Einstein, ami az esetünkben is igaznak bizonyul. A sportolás, mint folyamat rengeteg láncreakciót indít el az ember életében. Ezt a gondolatot alapul véve, íme néhány összefüggés, melyek segítenek a válaszban:

1. „Én is képes vagyok rá”: Amikor rászánod magad, hogy belevágsz az edzésbe, már maga a gondolat is kellemes érzéssel tölt el. Ez azért van, mert érzed, hogy te is részese leszel azoknak a pozitív hatásoknak, melyekről már annyit hallottál.

2. „Van időm”: A rendszeres sport szervezést és megfelelő időbeosztást igényel. Ha eddig problémád volt az idővel, akkor kapsz egy olyan rendszert, amihez igazodhatsz a mindennapokban. Jó hatással lesz a munkádra, a családodra és idővel láthatod majd, hogy a kevesebb időből mégis többet is tudsz hasznosan és aktívan eltölteni.

3. „Jobban bírom”: Az edzéseknek köszönhetően az erőnléted pozitívan változik. Könnyebben mennek a mindennapi kihívások, például a nagybevásárlás utáni cipekedés fel a lakásba, vagy a lépcsőzés a gyerekek iskolájában táskákkal felpakolva. A mentális frissességedet megtapasztalhatod a munkádban, terhelhetőbb leszel, szívesen elvállalsz új kihívásokkal teli feladatot.

4. „Nem kérek többet”: Átalakul a táplálkozásod is. Megismered, hogy milyen ételek segítenek hozzá a jobb teljesítményhez. Kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, ami csökkenti az éhségérzetedet. Rutinná válik majd, hogy mit, és mikor kell enned ahhoz, hogy a legjobbat hozd ki magadból. Ha nem terheled a szervezetedet felesleges kalóriákkal, akkor az éjszakai alvás is pihentetőbb lesz. Ennek a tudatosságnak a hatására a testfelépítésed is átalakul az izomarány javára.

5. „Aktív gondolatok”: A családi és a szabadidős programok választásánál nem fogsz idegenkedni az aktívabb kikapcsolódástól. Szívesen veszel részt kirándulásokon és szabadtéri programokon. A sport révén új embereket ismerhetsz meg, az inspiráló környezet új távlatokat nyithat számodra.

6. „Nem bírom abbahagyni”: Ha rendszeresen edzed a tested, akkor a szervezeted bizonyos hormonokat termel. Ezeknek a hormonoknak (pl.: endorfin) olyan élettani hatásai vannak, melyek jó értelemben vett függőséget okoznak. Boldogsághormonnak is nevezik őket, hatásuk nem korlátozódik a mozgás időtartamára, hanem érezhető a teljes napod alatt.

7. „Már nem hiányzik a cigi és a pia”: Ha már rendszeresen edzel és megtapasztalod a fenti pozitív változásokat, akkor nem érzel ellenállhatatlan vágyat a cigaretta és az alkohol iránt. Ez részben köszönhető az edzés során felszabaduló ópiát hatású hormonoknak, melyek helyettesítik ezen élvezeti cikkek hatását. A dohányzás teljesítménycsökkentő, ami nagy hatással van az edzéseid minőségére is. Érezni fogod, hogy már nem lesz szükséged alkoholra, hogy jól érezd magad a bőrödben egy buliban. Ami végképp nem fog hiányozni, az az italozás utáni kétnapos „regeneráció”.

8. „De jól nézel ki”: A változások, amiken átmész, szembetűnőek a környezeted számára. Nem csak a külsőd változik, hanem a világról alkotott képed is. Kiegyensúlyozottabb és nyugodtabb leszel, amitől az önbizalmad is nőni fog.

Ez a pár gondolat csak néhány azokból a változásokból, melyet az edzés hozhat számodra. Remélem, segít téged abban, hogy a Miért?- re választ kapj.

Király Róbert

Fogyj útifűmaghéj segítségével!

Igaz a mondás: Az vagy, amit megeszel!

A nem megfelelő mennyiségű és minőségi táplálékbevitel, a mozgásszegény életmód nem csak elhízáshoz vezet (és ezzel együtt szív –és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel jár), hanem a rák kockázatát is növeli. Ismert, hogy az összes daganatos betegség mintegy fele a dohányzás és a környezetszennyezés mellett az étkezési szokásokra is visszavezethető. A leggyakoribb daganatfajták között kiemelt helye van az emésztőrendszert érintő betegségeknek.





Megelőzheted ezeket a súlyos betegségeket?

Nem elég hangsúlyozni, milyen fontos szerepe van a helyes táplálkozás részeként a megfelelő rost-és folyadékbevitelnek. A pangó béltartalom nem csak kellemetlen szoruláshoz vezethet, hanem akár gyulladáshoz is, melynek talaján a tumoros betegségek kialakulásának valószínűsége is sokkal nagyobb. Ezért mindenképp igyál meg naponta minimum 2 liter vizet és fogyassz rostban gazdag élelmiszereket! Egészséges étrenddel, szűrővizsgálatokkal megelőzhető számos krónikus bélbetegség kialakulása.

Fogyni vagy méregteleníteni szeretnél?

A magas rosttartalmú ételek segítik a fogyásodat, hiszen a vízfelvevő képességük miatt hamarabb kialakítják a teltségérzetet a gyomorban (megakadályozva a túlevést), így diétázás során jól alkalmazhatók. Javítják a belek egészségét, megszabadítanak a raktározott mérgektől, a felfúvódástól.

Útifű maghéj – a csodaszer, sportolóknak is

A növény (Plantago ovata) Indiában és Iránban őshonos. Az útifű maghéjat nem hiába emlegetik csodaszerként. Ez a rostfajta nem durva, hanem nagymértékű vízfelvevő képessége miatt zselés állagúvá válik és kíméletesen tisztít, nem okoz hasmenést. Elengedhetetlen, hogy 1 kávéskanál rost alkalmazása során a napi ajánlott 2 liter víz fogyasztása mellett további 0,5 liter víz bevitelével számolj. Ezáltal nemcsak a rostbeviteled lesz fokozott, hanem csökken a vér cukor-összkoleszterin- és trigliceridszintje is.

Milyen jótékony hatásai vannak még az útifű maghéjnak?

  • megszünteti a székrekedést
  • segíti a lerakódások eltávolítását
  • csökkenti a magas vérnyomás, a szívbetegség, a vastagbélrák és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát
  • csökkenti az éhségérzetet, segíti a fogyást
  • kíméletesen tisztítja a májat 
  • aranyeres panaszokat enyhíti
  • irritábilis bélszindrómában (IBS) enyhíti a tüneteket
  • többletenergiát ad, növeli a kitartást

Kíméletes tisztító hatása révén a bélbolyhok megtisztulnak, így a bélflórád összetétele is kedvező irányba változhat. A jótékony bélbaktériumok szaporodása megnövekedhet, ezáltal az immunrendszered megerősödhet, a betegségeknek jobban ellenállhatsz.

Szerinted is csodaszer? Ugye kipróbálod te is?

Király Hedvig

2014. október 24., péntek

Ha még nem unod sütőtököt: itt a sütőtökös-zabpelyhes keksz!

Ha nincs időd reggelizni, ezt a finom kekszet ajánlom a kávéd mellé. Akár a táskádba is bedobhatsz pár darabot, amikor megéhezel, nyugodtan fogyaszthatod. Ha van kedved, diétás pikánsabb lekvárral (pl narancs nagyon jól illik hozzá) összeragaszthatod, de így önmagában is nagyon finom.




A sütőtök, a fahéj, a gyömbér és a szerecsendió illat- és ízkavalkádja melegséget kölcsönöz a hidegebb őszi-téli borús napokon.
Hozzávalók:  
  • 10 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón darált zabpehely is tökéletes)
  • 10 dkg zabpehely
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • ½ mokkáskanál gyömbér
  • ½ mokkáskanál szerecsendió
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 10 dkg eritrit
  • 1 db tojás
  • 1 dl tej
  • 15 dkg sütőtök (sütve)

Elkészítés:
 
1. Egy tálban keverd össze a zablisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a szódabikarbónát, az eritritet, a csipet sót, és a fűszerkeveréket.
2. Az olvasztott kókuszzsírt add hozzá a zabpelyhes keverékhez, majd üss bele egy tojást és keverd hozzá az előzőleg megsütött és szintén kihűtött sütőtök püréjét.
3. Adj hozzá kb 1 dl tejet és egy kanál segítségével dolgozd össze a masszát.
4. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Egymástól távolabb, evőkanállal ízlés szerinti méretű halmokat kanalazz rá a masszából.
5. A tepsit tedd előmelegített sütőbe, majd 180 C-on 20-25 perc alatt süsd szép aranybarnára a kekszeket.


Király Hedvig

Létezik diétás töltött káposzta? Igen, ráadásul ez egy díjnyertes recept!

A diétázóknak, cukorbetegeknek sem kell lemondani a magyar konyha fenséges ízvilágáról!

Most a diétás töltött káposzta receptemet osztom meg veled, biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog! Ezzel az ételemmel értem el első helyezést a Kor Kontroll Társaság és a MOMOT (Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság) országos receptversenyén.




Azt gondolod, ezek az ételek mind fűszeresek és zsírosak és nem illeszthető be a diétádba?

Én most megmutatom neked, hogy ez nem így van! Ha elkészíted ezt a nagyszerű töltött káposztát, garantált sikered lesz, hiszen nagyon finom a kalóriaszegényebb változat is!

Hozzávalók:
  • 1 fej savanyított káposzta
  • kb 1 kg vágott savanyú káposzta
  • ½ kg zsírszegény darált hús
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt csemege paprika
  • 4-5 marék durvább zabpehely
  • 2 marék finomabb szemű zabpehely
  • szalonnabőr - csak az íze miatt
  • 10% tejföl


Elkészítés:

1. A darált húshoz add hozzá az apró kockára vágott hagymát és zúzott fokhagymát - aprítógépben pillanatok alatt megvan. 
2. Fűszerezd ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával. Így szoktam csinálni: 1 kávéskanál bors, 3 kávéskanál pirospaprika, sóból is kb 3 kávéskanálnyi. Érdemes megkóstolni, azért ne legyen sótlan! 
3. Majd 4-5 marék durvább zabpehellyel dolgozd össze.
4. A savanyú káposztát egyszer elég átmosni, de ha nagyon savanyú, akkor érdemes akár kétszer is.
5. A levelekbe szépen helyezd bele a gombócokat és tekerd fel szorosan. Nekem maradt káposztalevél, azokat csíkokra vágtam és hozzáadtam a többi vágotthoz. 
6. Egy nagyobb fazék aljára rakd a vágott káposzta felét, erre jön 1 kávéskanál pirospaprika, pár csík szalonnabőr és a töltött káposzták. Aztán a tetejére ismét vágott káposzta kerül, pirospaprika és szalonnabőrke. 
7. Öntsd fel vízzel, de csak épp hogy ellepje. 2-3 órát biztosan fő, addig kell, amíg a káposzta jó puha nem lesz.
8. Vedd ki a gombócokkal töltött káposztaleveleket egy külön edénybe. 
9. A vágott káposztás léhez adj hozzá 2 marék finomabb zabpelyhet, ezzel sűríted kicsit. 
10. Majd rakd vissza a töltötteket és kicsit forrald össze.
11. 10%-os tejföllel kínálhatod!


Király Hedvig

Beköszöntött a rossz idő. Vajon szükséged van külön vitamin kiegészítőre?

Táplálkozástudományi szakemberek szerint, a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, és egyéb fontos tápanyagokat elfogyasztod normál étrend mellett, így nem indokolt ezen nutriensek kiegészítése. Jobb is, ha természetes úton –és nem kapszula formájában- viszed be őket. Ennek az az oka, hogy a zöldségek és a gyümölcsök olyan előnyökkel rendelkeznek, amelyekkel a tabletták nem. Ezek közé tartoznak a rostok, egyes fitokemikáliák és antioxidánsok. Illetve táplálékkal szinte lehetetlen túladagolni a vitaminokat. Viszont ha mesterséges kiegészítésként túl sok vasat vagy zsírban oldódó vitaminokat (D, E, K, A) fogyasztasz, annak súlyos következményei is lehetnek. Ha nem vagy vérszegény, vagy nincs vitaminhiányod, feltétlenül konzultálj orvossal, gyógyszerésszel, mielőtt el kezded tömni magadba a multivitaminokat!  





Ha diétázol és odafigyelsz a napi kalóriabevitelre is, akkor válassz az alábbi tápanyagokban gazdag ételek közül. Ebben az esetben nem kell aggódnod, hogy valamiben is hiányt fogsz szenvedni: 
  • gyümölcsök, zöldségek (kiváltképp hüvelyesek)
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • alacsony zsírtartalmú húsok, szárnyasok, tengeri halak
  • tojás
A táplálkozási igények változnak az életkorral és más a férfiak és a nők esetében. Mielőtt multivitamint szednél, először nézd meg, mennyire van valójában szükséged naponta, illetve, hogy mennyit fogyasztasz el táplálékkal. Ezen az amerikai oldalon mindent megtalálsz: www.ods.od.nih

Mikor van mindenképp szükséged multivitamin-készítményre?

1. Ha kihagysz étkezéseket, akkor könnyen alacsonyabb lehet az ajánlott napi kalória- és tápanyagbeviteled. Látogasd meg a www.choosemyplate.gov oldalt, ahol kidolgozhatsz egy személyre szabott tervet, miket érdemes fogyasztanod, illetve azt is megtudhatod, hogy szükséged van –e multivitaminra.

2. Kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztasz és mellőzöd a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket.

3. Fokozott fizikai aktivitást végzel, rendszeresen sportolsz.

4. Ha szigorúan számolod a kalóriákat és minél alacsonyabbra korlátozod a napi bevitelt. Ekkor a szervezeted nem kap elég tápanyagot.

5. Vegetáriánus vagy? Akkor általában több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és alacsonyabb zsírtartalmú ételeket fogyasztasz. De lehet, hogy a kálciumbeviteled jóval alacsonyabb a szükségesnél, különösen, ha tejterméket sem fogyasztasz. 19 és 50 éves kor között, naponta 1000 mg kálciumra és 600 IU D-vitaminra van szükséged. Az 50 év feletti nők és a 70 évesnél idősebb férfiaknak legalább 1200 mg kálcium- és 800 IU D-vitamin bevitele indokolt naponta. Vegán étrend esetén (ha húst, tejet, tojást sem fogyasztasz), akkor B12-vitamin-kiegészítőkre is szükséged van.

6. Ha nem ér elég napfény (sokat jársz hosszú ruhában pl), valószínű szükséged van D-vitamin pótlásra.

7. Várandós vagy? Terhesség alatt a szervezeted tápanyagigényei megnövekednek. Folsav, vas és kalcium kiegészítés mindenképp indokolt. Már a tervezett terhesség előtt szedj folsavat, hiszen bizonyított, hogy segít megelőzni a velőcső záródási rendellenességet.

8. Menopausa után szükséged lehet kálcium és D-vitamin pótlásra.

Évente menj el laborvizsgálatra! Könnyen lehet, hogy tényleg szükséged van táplálékkiegészítőkre.  De ha pl vérhígítót szedsz (Syncumar), kerülnöd kell a K vitamin tartalmú élelmiszereket. Ha babát vársz, a magas dózisú A vitaminnak magzatkárosító hatása van! A fokozott B12 vitamin bevitele megnöveli az étvágyat, így nem biztos, hogy szerencsés, ha éppen diétázol. 

Király Hedvig

2014. október 23., csütörtök

Az ősz slágere: Sütőtök krémleves

Az ősz beköszöntével a piacon már kapható sütőtök. Korábban én is csak sütve fogyasztottam, de pár évvel ezelőtt a TV-ben láttam egy kókusztejes-fokhagymás krémleves receptet, azóta már számtalanszor elkészítettem- apróbb változtatásokkal.

Aki eddig kóstolta, ódákat zengett róla! Ezt a levest te is imádni fogod!




Igazi multivitamin

A sütőtök gazdag vasban, C- és E-vitaminban és karotinoidokban. A béta-karotin A-vitaminná alakul szervezetünkben. A benne lévő antioxidánsok, a szelén, az A- és E-vitamin, a koenzim-Q hozzájárulnak szervezetünk gyors regenerálódásához, a szabad gyökök megkötésével pedig lassítják az öregedési folyamatokat.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 közepes sütőtök
  • 1 ek kókuszzsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl kókusztej sűrítmény (vagy 5-6 dl kókusztej)
  • curry
  • koriander
  • chili paprika
  • 1 ek nyírfacukor
  • 1 db húsleves kocka

Elkészítés:

1. A tököt vágd fel, a magos részeket kanalazd ki belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsiben süsd meg. Ha sietni akarsz vele, felkockázva is párolhatod, de sütve sokkal finomabb! Megéri a fáradságot.
2. Közben a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát 1 ek kókuszzsíron dinszteld meg.
3. Amikor már megpuhult, szórd meg curry-vel, korianderrel és egy kis őrölt chili paprikával. Nem kell spórolni a fűszerekkel, de azért ne legyen túl intenzív, erős sem.
4. Add hozzá a tököt és a húsleveskockát és annyi vizet, hogy bőven ellepje.
5. Kb 10 percig főzd, majd turmixold össze.
6. Add hozzá a vízzel higított kókusztej sűrítményt. Ízesítsd pici sóval és egy kis nyírfacukorral.  
7. Ha a hűtőben tároláskor túlságosan besűrűsödik, tálalás előtt hígítsd tejjel.


Tápanyagtartalom 100 g sütőtökben:

Energia: 336 kJ/80kcal
Fehérje: 1,5 g
Szénhidrát: 16,5 g
Zsír: 0,6 g
Foszfor: 20 mg
Kalcium: 40 mg
B1-vitamin: 50 qg
B2-vitamin: 40 qg
Folsav: 25 qg
Karotin: 4,0 mg
C-vitamin: 25 mg


Király Hedvig